zaterdag 9 mei 2020

Virtuele cachwandeling Wie is het "Meisje van de Waag"?


Gebruik bij deze wandeling Google Maps Streetview om door de stad Deventer te lopen. Je zult voor antwoorden regelmatig gebruik moeten maken van de Zoom functie om de antwoorden te vinden. Kan je het antwoord niet direct zien, loop dan wat heen en weer en probeer opnieuw.

De wandeling begint op N52 15.342 E006 09.681

Je staat hier voor de Deventer Schouwburg, Deze bestaat in 2020 150jaar. Nee, hij heeft niet altijd op deze locatie gezeten. Waar het ooit begon, daar zullen we tijdens deze virtuele wandeling ook komen. Omdat de schouwburg zoveel jaar bestaat wordt er een musical in de Schouwburg opgevoerd, dat “Meisje van de Waag” heet. Dit verhaal inspireerde mij tot een rondwandeling, waar meerdere locaties uit het verhaal en dus uit de historie van Deventer voorbij komen.

Tijdens de wandeling verzamel je letters A t/m G. Deze zullen uiteindelijk de naam van het “Meisje van de Waag” vormen.

Vanaf de schouwburg loop je naar het ZZW. Deze hele lange straat loop je helemaal door. Op de hoek met de Walstraat zie je aan de linkerkant het Doedel café. Doedeltje was een markant figuur in de geschiedenis van Deventer. Hij heette eigenlijk Hendrik Ligtenberg. Hij deed zich voor als zwerver.
Doedeltje komt later in het verhaal nog terug.

Net ná de Walstraat krijgt de straat een andere naam.
F=vierde letter van de naam. Doedel café zit op nummer 1 van deze straat.

Je slaat links af.
Je loopt helemaal door, totdat je langs een fontein komt. Net na de fontein zie je aan de rechterkant een witte gevel van de Deventerkoek. Op deze witte gevel staan mooie sierlijke letters.
B=derde regel derde letter

Je vervolgt je pad over het plein.
Loop links langs de Waag. Op de zijkant zie je twee bijna dezelfde gevelstenen (uit 1528). Wat zie je op de gevelsteen?
G= derde letter van de afbeelding op de gevelstenen

Op diezelfde gevel zie je ook, vlak bij de deur de gevelsteen “Kiek in de pot”. Later leer je tijdens deze wandeling waarom “Kiek in de pot” daar geplaatst is.Na de Waag ga je direct rechts. Aan de linkerkant kun je een plattegrond met uitleg vinden van Deventer. Voor mensen die blind en slechtziend zijn is er verderop een maquette van de stad. Na de maquette ga je linksaf. Je loopt door tot de hoek.
Aan de linkerkant vind je op de hoek het café de Heks. De rijke mensen gingen naar de Herensociëteit. De armere gingen naar dit café. Boven de ingang staat een naam.
C= derde de letter van die naam

Na De Heks ga je de straat in rechts naast het gebouw met de blauwe luiken, de Polstraat. Aan je linkerhand zie je op een gegeven moment het café de Herberg. Eén van de oudste cafés van Deventer. Je loopt weer verder. Bij de kruising kijk je even naar links om de brug te zien liggen en dan loop je weer verder op de Polstraat. Je loopt net zo lang door tot je aan de linkerkant een klein stenen doorgang en steegje ziet. Direct hiervoor staat een fraai versierd huis met heel hoge ramen. En boven de ingang metaalbewerking met druiventrossen. Dit is het Van Marlehuis. Hendrik Rudolph Van Marle was een burgemeester van Deventer in 1865. ’s Winters woonde hij hier. In het verhaal van “Meisje van de Waag” woont hier het meisje waarvan we de naam zoeken.

Je loopt door de steeg naast het huis naar N52 15.034 E006 09.341 Als je de steeg uit bent en op deze plek bent aangekomen, loop je rechtsaf. Je loopt dan langs de IJssel, het “werkterrein” van Doedeltje. Hij was visser op de IJssel en deze vis verkocht hij dan aan de inwoners van de stad. Omdat hij vaak op de rivier was, viste hij ook nog wel eens mensen uit het water. Voor het redden van levens ontving hij een medaille. Maar hij haalde ook wel eens overleden mensen uit de rivier. Het verhaal gaat dat hij deze mensen verborg en pas tevoorschijn haalde als er een grote beloning werd uitgeloofd voor de vinder. Of dat echt zo was….In dit deel van de stad is ieder jaar een deel van de grote boekenmarkt te vinden. Deventer staat bekend om zijn grote jaarlijkse boekenmarkt. In Deventer werd ooit het eerste boek volgens de nieuwe boekdrukkunst gedrukt. De “Deventer inkt” werd in heel Europa belangrijk.

Blijf langs de rivier lopen tot aan de verkeerslichten. Hier kunnen we links het pontje nemen naar de overkant.

Bij het pontje steken wij de rivier over naar De Worp, N52 15.003 E006 09.122. Als je op de veersteiger aan de overkant bent aangekomen, zie je rechts van de steiger een blauw bord.
E=de grote letter op dat bord.

Aan de kant van de Worp stonden vroeger twee forten; Morgenster en Altena. Deze waren van de rijke Hertog van Gelre. Hij kon vanaf de torens de Deventenaren goed in de gaten houden. Eén van de torens werd gekscherend “Kiek in de pot” genoemd, omdat de hertog als het ware in de etenspot van de Deventenaren kon kijken. Toen de Hertog werd verjaagd, werden de stenen van de forten vanaf de Worp naar de stad gebracht en daar werd de Waag van gebouwd.Ga jij met het pontje dezelfde route die de mensen met de stenen ook gingen, weer terug naar de andere kant van de IJssel.

Je vervolgt je weg vanaf de Vischpoorte N52 15.111 E006 09.203
In het gebouw dat hier vanaf 1445 stond hebben heel wat ambachten gezeten; vleeschouwerij, edelsmid, koopman en een bakker.

Vanaf de Vischpoorte loop je in ONO richting op de Nieuwe Markt. Als je ‘t Arsenaal op een lichte gevel ziet staan, ga je rechtsaf; Grote Kerkhof. Je komt langs een kerk. Vernoemd naar een missionaris. De kerk zoals hij er nu staat is gebouwd tussen 1450 en 1525.

A= tweede letter van de naam van de kerk/missionaris

Na de kerk, ga je linksaf, om de kerk heen. Zo kan je mooi de hele zijkant bekijken van deze grote hallenkerk. Rechts zie je dan het Stadhuis, met in de ramen de vingerafdrukken van Deventenaren.

Direct na het Stadhuis staat het gebouw waar de Deventer Schouwburg ooit 150 jaar geleden begon. Hier was ooit Restaurant Eede. Hierin zat een Komediezaal. Direct na dit pand ga je links langs de kerk. Aan het begin van deze Kleine Poot, zie je aan de rechterkant een beeld van Deken Doys aan de gevel.
D= laatste letter van de onderste gevelsteen bij dit beeld

Loop de Kleine Poot verder. Je loopt langs de Botermarkt aan de linkerkant. Hierna neem je de smalle steeg rechts; Stromarkt. In de bocht van deze steeg kom je langs de Proosdij, het oudste stenen huis van Nederland. Als je deze steeg helemaal doorloopt is jouw rondwandeling door Deventer klaar.

Waar je ook gaat…
Je zal de Brink missen op de pleinen,
Schillenboeren die hun ronde doen.
Je zal de Proosdij zoeken in de stegen
En de Worp in elk plantsoen.
Je ruikt Deventer inkt op elke pagina
Ziet Lebuïnus in elk kruis.
En mocht je ooit de weg kwijtraken,
Volg dan het spoor van koekkruimels naar huis.
Nooit een betere dag dan vandaag,
En ’t is nergens mooier dan in Deventer.
Laat een ander maar van de wereld zijn,
Wij blijven mensen van de Waag.

Zet nu de gevonden letters achter elkaar en je vindt de naam van het “Meisje van de Waag”

A B  C D E  F G
... ... ... ... ... ... ...

Stuur je antwoord naar ABCDEFGmeisjevandewaag@outlook.com
Heb je het goed, ontvang je van mij een TB-code. Een hele toepasselijke!

7 opmerkingen:

 1. Super leuk Joanne,
  Toch nog gewandeld vandaag!
  Gr. Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Joanne, als oud-Deventernaar was deze erg leuk om te doen. Ik vroeg mij af hoe een Apeldoornse in Deventer kwam. Heb de lijk gevonden bij de cast van de musical. Veel dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij zijn in februari nog in deventer geweest om een multi te lopen leuk om die plekjes tegen te komen, het is een leuke ronde bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi, we hebben zoals de virtuele route bewandeld, het lukt niet om een email te versturen naar het genoemde adres

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt een leuke wandeling en ook nog interessant, bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb gisteren het juiste antwoord doorgemaild maar nog geen TB-code ontvangen, is er iets mis met de autoreply?

  BeantwoordenVerwijderen